pondelok 5. januára 2015

LEPOK a niečo o ňom


Lepok je vlastne zmes bielkovín a tvorí približne 10% múky. Tí, ktorí sú alergickí na lepok, trpia nedostatkom výživy. Prečo?  Pretože sa nedostatočne vstrebávajú živiny z čriev. Celiakia je genetická choroba postihujúca najmä tenké črevo. Telo nedokáže spracovať pšeničnú, jačmennú a ražnú múku, ovsené vločky, krupicu a krúpy. Celiakia sa môže prejaviť v každom veku.

Dojčené deti spravidla dobre prosperujú, zmena môže nastať, kým nedostanú lepok v podobe pšeničnej kaše. Následne majú nafúknuté bruško, vychudnuté končatiny, viditeľne zmenenú stolicu, nepriberanie na váhe a pod. Hovorí sa, že celiakia je choroba, ktorá vás sprevádza celý život. Ak ste mali niekedy diagnostikovanú túto chorobu, máte ju stále, nevymizne. V dnešnej dobe plnej nekvalitných potravín, agresívnych detergentných prípravkov ktoré sa vstrebávajú do organizmu a postupne ničia našu obranyschopnosť, znečisteného ovzdušia, nadmerného pridávania múky do celej škály produktov (kečup, párky...), stresu a pod...pribúda alergií. Niet preto divu, že aj v produktívnom veku človek začne byť alergický napríklad na lepok či mlieko.
"SVET sa že vraj delí na tých, ktorí SÚ a ktorí BUDÚ alergickí na lepok."

U dospelých je celiakia ťažšie rozpoznateľná. Príznakom môžu byť hnačky, anémia, málokrvnosť, nechutenstvo, chudnutie, neplodnosť, včasné klimaktérium, bolesti kostí, spontánne potraty, celková slabosť, nafukovanie, pocit tlaku v bruchu a opuchy, poruchy krvotvorby, krvácavé stavy, osteoporóza a zlomeniny kostí. Poškodením sliznice čreva sa dostávajú do tela škodlivé látky, ktoré oslabujú imunitu. Preto sa u celiatikov častejšie vyskytujú nádory, depresívne stavy.
Chorobu netreba podceňovať. Častá otázka znie: "čo sa ti stane ak zješ obyčajný chlieb, dostaneš záchvat alebo niečo iné?". Odpoveď znie: "žiaden záchvat, žiadna náhla smrť :-)...avšak ak je diéta nedôsledná, všetko je zbytočné". Pevná vôľa je preto dôležitá.

Celiatici už dnes o nič neprichádzajú. Dá sa pripraviť celá škála jedál. Ťažšie to však majú napríklad na dovolenke. Ešte stále, keď ste napríklad na lyžovačke na Chopku, Vám neponúknu bezlepkové jedlo. Sú ochotní pomôcť hosťovi, ale ponúknu mu slepačiu polievku s "rezancami", kuracie mäso na prírodno avšak zľahka obalené v obyčajnej múke, chlieb ku guľášu ktorý je aj tak zahustený múkou a podobne.
Vďaka pokroku môžeme dnes kúpiť viac druhov bezlepkových múk: kukuričná, ryžová, zemiaková, sójová, pohánková, amarantová, guárová, hrachová, mandľová....Univerzálna bezlepková múka sa hodí na prípravu chleba, knedlí, halušiek, zápražiek.

Bezlepkovú diétu treba dodržiavať po celý život.




                       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára